Hanoi: Temple of Literature

De Tempel van de Literatuur , opgericht in 1070 door keizer Ly Thanh Tong , is gewijd aan Confucius en eert Vietnam ‘s beste geleerden en mannen met grote literaire prestaties. De eerste universiteit van Vietnam werd hier opgericht in 1076. Op dat moment werd enkel toegang verleend aan de adel , maar na 1442 werd een meer egalitaire aanpak goedgekeurd en getalenteerde studenten van over de hele natie konden de principes van het confucianisme studeren, literatuur en poëzie bestuderen. In 1484 beval keizer Le Thanh Tong dat steles werden opgericht om de namen, geboorteplaatsen en prestaties van uitzonderlijke geleerden op te nemen, waarvan er 82 zijn blijven staan​​. Paden leiden via de formele tuinen tot aan het Khue Van paviljoen, gebouwd in 1802, en een grote vierkante vijver die bekend staat als de Vijver van Hemelse Zuiverheid. In de pagode aan de noordelijke kant van deze binnenplaats staat een standbeeld van een majestueus uitziende Confucius, afgebeeld met een sik en in scharlaken gewaden, geflankeerd door vier van zijn leerlingen.

The Temple of Literature, founded in 1070 by Emperor Ly Thanh Tong, is dedicated to Confucius and honours Vietnam’s finest scholars and men of literary accomplishment. Vietnam’s first university was established here in 1076. At this time entrance was only granted to those of noble birth, but after 1442 a more egalitarian approach was adopted and gifted students from all over the nation headed to Hanoi to study the principles of Confucianism, literature and poetry. In 1484 Emperor Le Thanh Tong ordered that stelae be erected to record the names, places of birth and achievements of exceptional scholars: 82 stelae remain standing. Paths lead through formal gardens to the Khue Van pavilion, constructed in 1802, beyond which is a large square pond known as the Well of Heavenly Clarity. The northern side of this courtyard is marked by a pagoda housing an extraordinary statue of a majestic-looking Confucius, depicted with a goatee and bearing scarlet robes, flanked by four of his disciples.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: