Da Nang: Museum of Cham Sculpture

De oprichting van een museum voor beeldhouwkunst van de Cham in Da Nang werd voor het eerst in 1902 voorgesteld door het Ministerie van Archeologie. Henri Parmentier , een prominente archeoloog van de afdeling , maakte grote bijdragen aan de campagne voor de bouw ervan. Het werd in 1915 opgericht als het Musée Henri Parmentier, waarvan het eerste gebouw geopend werd in 1919. Het is gemaakt door twee Franse architecten die zich lieten inspireren door Parmentier om enkele traditionele Cham-elementen in de samenstelling te gebruiken. Voorafgaand aan de oprichting van het museum stond de site bekend als de ” tuin van sculpturen ” en vele Cham-sculpturen die werden verzameld waren er over de afgelopen twintig jaar naartoe gebracht . Het museum is tweemaal uitgebreid. De eerste uitbreiding was in het midden van de jaren 1930, met twee nieuwe galerijen die ruimte verstrekten voor de objecten die toegevoegd werden in de jaren 1920 en 1930. Het 1000 m² vloeroppervlak werd gebruikt voor de collecties van My Son, Tra Kieu, Dong Duong, Thap Mam, Quang Tri, Quang Ngai, Binh Dinh en Kon Tum . In 2002 werd het museum opnieuw uitgebreid met een twee verdiepingen tellend gebouw van een extra 1000 m² . Het nieuwe gebouw biedt niet alleen ruimte voor de kunstwerken maar ook voor opslag, een bibliotheek, een restauratie-atelier en kantoren voor het personeel . Het museum herbergt de grootste collectie ter wereld van Cham-beeldhouwkunst.

The establishment of a Cham sculpture museum in Da Nang was first proposed in 1902 by the Department of Archaeology.Henri Parmentier, a prominent archaeologist of the department, made great contributions to the campaign for its construction. Reportedly founded in 1915 as the Musée Henri Parmentier, its first building opened in 1919 and was designed by two French architects who were inspired by Parmentier to use some traditional Cham elements in the composition. Prior to the establishment of the museum, the site was known as the “garden of sculptures” and many Cham sculptures that had been collected had been brought there over the preceding twenty years. The museum has been expanded twice. The first expansion was in the mid-1930s, with two new galleries providing display space for the objects added in the 1920s and 1930s. Henri Parmentier directed the display based on the areas where sculptures were found. The 1000 square meters of floor space was arranged for the collections of My Son, Tra Kieu, Dong Duong, Thap Mam, Quang Tri, Quang Ngai, Binh Dinh and Kon Tum. In 2002, the Museum was again expanded with the two-story building providing an additional 1000 square meters. The new building provides not only space for display, but also for storage, a library, a restoration workshop and offices for staff. The museum houses the world’s largest collection of Cham sculpture.

 

Cham Museum (1) Cham Museum (2) Cham Museum (3) Cham Museum (4) Cham Museum (5) Cham Museum (6) Cham Museum (7) Cham Museum (8) Cham Museum (9) Cham Museum (10) Cham Museum (11) Cham Museum (12) Cham Museum (13) Cham Museum (14) Cham Museum (15) Cham Museum (16) Cham Museum (17) Cham Museum (18) Cham Museum (19) Cham Museum (20) Cham Museum (21) Cham Museum (22) Cham Museum (23) Cham Museum (24) Cham Museum (25) Cham Museum (26) Cham Museum (27) Cham Museum (28) Cham Museum (29) Cham Museum (30) Cham Museum (31) Cham Museum (32) Cham Museum (33) Cham Museum (34) Cham Museum (35) Cham Museum (36) Cham Museum (37) Cham Museum (38) Cham Museum (39)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: